Autoruit repareren

Sterretje repareren

Autoruitschade uit zich meestal in de vorm van het welbekende sterretje in de voorruit. Zo'n sterretje wordt vaak veroorzaakt door kleine steentjes die losraken van het wegdek en op hoge snelheid tegen de ruit spatten. In dit soort gevallen kunnen we de autoruit repareren. Dat geldt ook voor oppervlakkige krassen, die door middel van polijsten verwijderd kunnen worden. Maar ook ernstigere vormen van ruitschade zoals barsten of compleet vernielde ramen komen regelmatig voor. In die gevallen zal de ruit volledig vervangen moeten worden.

Autoruitschade en veiligheid

"Voorkom dat het sterretje een barst wordt!" Het is een veel gehoorde kreet om de gevaren van een sterretje onder de aandacht te brengen. Het gevaar zit 'm echter niet, zoals vaak wordt aangenomen, in de kans dat de voorruit plotseling in glasscherven uit elkaar kan vallen. Voorruiten van auto's worden tegenwoordig namelijk gemaakt van gelaagd veiligheidsglas. Dit glas breekt niet in vele glassplinters uit elkaar bij een inslag, maar er ontstaan sterren en barsten. Op die manier maakt de voorruit deel uit van de beschermende kooiconstructie van uw auto.

Het gevaar voor uw veiligheid zit 'm meer in de locatie en grootte van de beschadiging; als deze in uw directe gezichtsveld zit, moet u de voorruit zo snel mogelijk laten repararen. Dit is ook een keuringseis vanuit de APK. Als het sterretje in het indirecte gezichtsveld of in het randvlak zit, is de situatie minder urgent. Toch is het ook in dat geval aan te raden om de ster te laten repareren, omdat de mogelijkheid dat het sterretje een barst wordt niet kan worden uitgesloten. En dat is vooral voor uw portemonnee vervelend, aangezien de voorruit in dat geval vervangen zal moeten worden, met (veel) hogere kosten tot gevolg.

Kortom, houd bij een beschadiging van de voorruit altijd de volgende vuistregels aan:

  • Zit de beschadiging in het directe gezichtsveld? Laat de voorruit dan direct repareren.
  • Zit de beschadiging in het indirecte gezichtsveld of in het randvlak? Een reparatie is minder urgent, maar wel verstandig om te voorkomen dat uiteindelijk de gehele ruit vervangen moet worden.
  • Gaat het om een barst of scheur met vertakkingen? In dat geval is reparatie zeer waarschijnlijk niet meer mogelijk en zal de ruit vervangen moeten worden.

Schade aan achter- en zijruiten

De achter- en zijruiten van auto's worden gemaakt van gehard glas dat, in tegenstelling tot het glas van de voorruit, wel direct breekt bij een inslag (meestal als gevolg van een inbraak). Dit glas moet in de meeste schadegevallen volledig worden vervangen.

Ook bij autoruitschade naar Willems Autoschade

Het repareren of vervangen van autoruiten is een specialistische klus die bij de ervaren schadeherstellers van Willems Autoschade in goede handen is. Zij weten precies welke ruit er nodig is, of er apparatuur in de ruit verwerkt zit en waar de juiste ruit besteld kan worden. Vervolgens wordt de ruit nauwkeurig bevestigd en afgesteld. Een afspraak maken? Bel ons op 073 52 300 10 of vul ons contactformulier in. Wij nemen dan spoedig contact met u op.